22 July – Anmeldelse

Netflix har slået sig sammen med den britiske instruktør, Paul Greengrass. Sammen har de produceret filmen 22 July, som skildrer de horrible hændelser i Oslo og på Utøya, den skæbnesvangre sommerdag i juli 2011.

Netflix går i dybden

Med 22 July, fortæller Netflix og instruktør Paul Greengrass (Bourne Ultimatum, Captain Phillips), skræmmende bramfrit om de forfærdelige hændelser, en hel normal norsk sommerdag i 2011.

Filmen følger først gerningsmanden, Anders B. Breivik og hans forfærdelige gerninger. Filmen ligger ikke fingre imellem, og viser ucencureret Breiviks handlinger.

Nogen vil uden tvivl mene at det er langt over stregen, og alt for tidligt at fortælle historien så frit fra leveren.

Andre vil argumentere at virkeligheden ikke bør gemmes væk, men stilles frem så det ikke sker igen.

Vi forbeholder os retten til ikke at blive politiske, men prøve at forholde os til de filmiske aspekter af 22July.

Før Greengrass stod bag nogle banebrydende Hollywood produktioner med blandt andet Jason Bourne filmene, var han kendt for at fortælle ufiltreret om ubehagelige hændelser i nogle af hans dokumentarer.

Dette benægter sig bestemt ikke i 22 July, som ligeledes har en vis realistisk ærlighed over sig, både under de makabre handlinger, men også i det efterfølgende drama som opstår.

Netflix viser med 22 July, helt nye sider af sig selv. En langt mindre pengegrisk og businessminded tilgang til film, og istedet et forsøg på at informere og uddanne sine seere.

Netflix har med 22 July vist at det er en tjeneste som er i stand til at gå i dybden, og det er særdeles forfriskende.

 

Find den perfekte film til din næste date! se vores 10 romantiske favoritter på Netflix!

Hvordan bedømmer man en massakre?

Når man som anmelder sætter sig i stolen og blænder op for en film som 22 July, bliver man konfronteret med virkeligheden på en meget skræmmende måde.

På den ene side ser man en film, og prøver at forholde sig til den som håndværk og/eller kunst. På den anden side, er det et portræt af nogle hændelser som står skræmmende frisk i erindringen.

Hvad der skete i Oslo og på Utøya, den skæbnesvangre dag i 2011, er intet mindre end en tragedie. Men det er en tragedie som er vigtig at forholde sig til.

Hvis vi skal lære af historien, er det vigtigt ikke at gemme historierne væk. Det gør de absolut ikke med 22 July, og det gør både ondt og skræmmer -Men det kan også oplyse og ændre på historien.

 

Dommen

22 July, er ikke rent filmisk noget stort stykke kunst. Men det er et vigtigt stykke kunst. Historien og dens karakterer, giver flot plads til følelserne, og det er vigtigt.

Hvor Paul Greengrass før har glimret med vanvittige actionsekvenser, går han her mere dokumentarisk til værks, og det klæder filmen meget.

Normalt giver Teknorama.dk mellem 1 til 6 stjerner til film, men med en film som 22 July, ville det grænse til det respektløse at  smagsbedømme menneskeliv på den måde.

istedet for de normale stjerner giver vi istedet 22 July, 77 stjerner. Én for hver af de personer som mistede livet ved Breiviks hånd.

Æret være deres mindre.

 

I humør til en god krimifilm? Se vores 10 af de fedeste krimifilm på Netflix!

Kunne du lide vores anmeldelse af 22 July? Har du selv set den, og hvad synes du om den? Smid en kommentar med dine tanker!

følg med og like os:
error

Skriv et svar