Birds Of Prey | En filmanmeldelse

Superskurkenes darling er tilbage

At Margot Robbie er en smuk, stærk og sexet kvinde er næppe gået nogens næse forbi. I hendes rolle som Harley Quinn i den elendige film ‘Suicide Squad’ fra 2016 gjorde instruktør David Ayer i hvert fald sit til at den unge australske skuespiller blev objektiviseret så meget som muligt.

Siden 2016 er der dog sket lidt. Hollywood har været begravet i #MeToo-bølgen, og en hær af fremragende kvindelige skuespillere, producenter og instruktører, har kæmpet sig vej til det ellers mandsdominerede rampelys.

Der er derfor også helt andre boller på suppen i denne nye historie om Jokerens kæreste. Margot Robbie er stadig en blændende smuk kvinde, men hun har mindst ligeså mange ben i næsen som hendes mandlige kollegaer -hvis ikke mere. ‘Birds Of Prey’ er et powerhouse af en actionfilm, med et fremragende cast af ekseptionelle kvinder, der tørrer røv i den mandlige films livstrætte actionklichéer.

Læs mere om filmen om Harley Quinn’s eks, og hvorfor anmelderne hader den så meget!

”A harlequin is nothing without her master”

Sådan filosoferer en dødsdrukken Harley Quinn på en natklub. Quinn og hendes evige kærlighed, Mr J – bedre kendt som Batmans ærkerival, Jokeren – har gjort det forbi. De er gået hver til sit, og Harley Quinn prøver for første gang at stå på egne ben. En disciplin som er mere udfordrende en hun havde regnet med. Især fordi det halve af Gotham er ude efter at banke hende på plads, nu hvor hun ikke længere er beskyttet af hendes vanvittige geni af en mand. Harley skal dog tids nok få lært at klare sig selv. Alt det kræver er en lommetyv, en diamant og en yderst uligevægtig gangsterboss.

Cast and crew

‘Birds Of Prey’ er en overraskende vellykket spin-off af ‘Suicide Squad’, som forstår at udnytte det eneste positive fra den film, nemlig Margot Robbie som Harley Quinn. Historien er vittig, kaotisk og fuldstændig bims, præcis som Quinn selv.

Warner Bros og DC comics har ikke den bedste succesrate med deres superheltefilm, så det er decideret overraskende at ‘Birds Of Prey’ fungerer så godt som den gør. Måske netop fordi den ikke prøver at være en del af en større sammenhængende historie, eller på anden vis forsøger at mase materiale nok til 10 film ned i 1, lykkedes den med det den vil.

Ved roret står en relativt ny men yderst kompetent instruktør, Cathy Yan. Hun løfter opgaven med en sikkerhed så man skulle tro hun havde gjort det i årtier. Og et cast bestående næsten udelukkende af kvinder er ikke på nogen måde en hindring eller distraherende, som det ellers til tider kan blive det når en film bliver for politisk bevidst. Tværtimod er der her bare tale om en flok kvinder der forstår at sparke røv, i nogle velkoreograferede og ganske underholdende actionsekvenser, men samtidig have nerve og følelse når det er krævet af dem.

I humør til flere stærke kvindelige præstationer? læs med her!

Det svageste led blandt skuespillerne er i virkeligheden filmens skurk, gangsterbossen Roman Sionis, som spilles af Ewan McGregor. En sjov, men noget endimensionel og overspillet karakter.

Billede fra kino.dk

Et fyrtårn at styre efter

‘Birds Of Prey’ er klart den bedste film i DC universet siden Wonder Woman, og er nok endda bedre en denne. Margot Robbie er fremragende i rollen som Harley Quinn, og med et cast af kompetente kvinder bliver filmen til et regulært statement til alle de misogyne stemmer der har gennemsyret filmbranchen i årtier.

Man skal ikke afskrive kvinder i bærende actionroller. Når man mindst venter det overhaler de indenom og tager røven på alle mændende i samme omgang. Dette er i den grad tilfældet her. Filmen er et pejlemærke for fremtidige DC film, men også en vejviser for hvordan man skriver fede kvinderoller for eftertiden.

Girl Power!

‘Birds Of Prey’ får 5 store stjerner af Teknorama.dk
følg med og like os:

Skriv et svar