De 10 film fra 80’erne som du bare skal se.

Sidder du sommetider og ser en film, og tænker at du ville ønske du kendte til flere fra samme periode, eller i samme stil? Det gør vi i hvert fald. Derfor har vi samlet en liste af 10 film fra 70’erne og helt frem til i dag.

Herunder kan du se dem fra 1980’erne og måske blive inspireret til din næste filmaften med vennerne, eller date med kæresten.

 

Back To The Future (1985)

Da Robert Zemekis var klar til at kaste sig over ‘Back To The Future’ var ingen af selskaberne klar. Ikke engang Disney bed på krogen, da det kom til denne vanvittige tidsrejse fortælling.

Tingene blev dog for alvor sat i bevægelse da Steven Spielberg besluttede sig for at være producer, og således blev den udødelige fortælling om Marty McFly skabt.

Marty rejser tilbage i tiden, til dengang hans forældre var unge. Han bliver kastet ud i en hæsblæsende historie, for at redde sig selv og familien inden det er for sent.

Foruden det måske bedste manuskript i filmhistorien, ryger denne film på vores liste fordi vi elsker gakkede tidsrejser og så er en DeLorean jo bare for fed en bil.

E.T. (1982)

Du har ikke været barn i 80’erne og 90’erne, hvis du ikke har set ‘E.T’. Filmen fanger perfekt barnets stemme, og hele filmen ses fra barnets vinkel. Alt dette uden at give køb på den dybe og alvorlige fortælling.

Steven Spielberg skabte med ‘E.T’ et udødeligt mesterværk om en dreng og hans venskab med et vildfarent væsen fra det ydre rum.

Filmen gemmer på smukke og gribende, såvel som spændende og nervepirrende, øjeblikke. Selv mange år efter, røres både børn og voksne i hele verden.

Den skønne og umiddelbare fortælling og budskab om venskab er grunden til at ‘E.T’ er landet på denne liste. Og så også fordi filmens hovedperson, Elliot kalder sin storebror for ”PenisBreath”, og det er simpelthen genialt.

 

Star Wars: The Empire Strikes Back (1980)

Havde dette været en nummereret liste, havde denne film utvivlsomt lagt i toppen, da den er en af vor tids mest ikoniske filmværker.

‘Star Wars: The Empire Strikes Back’, byder os endnu engang velkommen ind i George Lucas’ fantastiske science fiction eventyr.

Denne gang i et langt mere dystert og skæbnesvangert kapitel i sagaen. Vores helte kommer for alvor på en prøve, hvor det onde imperies magt synes uovervindelig.

Instruktøren Irvin Kershner fanger glimrende tråden fra den første film, men giver det hele et twist der gør det nyt og spændende.

Her er det frem for alt skurken, Darth Vader, som løber med æren for en af filmhistoriens mest ikoniske replikker, ”I am your father”.

Netop derfor havner dette rum eventyr på vores liste.

Terminator 1984)

En film instrueret af en langtids chauffør, med en bodybuilder i hovedrollen. Ja, hvem skulle have troet det, men det er altså det der skete, da tidligere lastbilchauffør James Cameron besluttede sig for at lave film.

Han kastede sig hovedkulds ud i dette action mesterværk, med selveste Arnold Schwarzenegger i hovedrollen som den dødsensfarlige dræbermaskine T-800,kendt som Terminator.

Den tidligere Mr. Universe, giver den alt hvad remmer og tøj kan holde i dette brag af en film, og beviser at han har mere end bare muskler at byde ind med.

Action og skuespil er en ting, men det er den fremragende brug af special og practical effects som sikrer ‘Terminator’ en plads på listen.

 

The Shining (1980)

Stanley Kubrick skabte med ‘The Shining’, eller ‘Ondskabens Hotel’, et nyt topniveau for uhygge og ubehag på film.

Vi møder familiefaren Jack Torrance, spillet af Jack Nicholson, på et øde hotel i Colorado. Gennem filmen, følger vi Jacks langsomme, men sikre forfald til komplet vanvid.

Som seer bliver man ladt tilbage med en ubehag i kroppen, som stadig kan få hårene til at rejse sig, den dag i dag.

Filmen klarede sig elendigt i de amerikanske biografer, men blev efterfølgende beskåret med næsten en halv time. Herefter blev den modtaget med kyshånd af det europæiske publikum.

Meget kan siges om Kubrick og hans virke. Der hersker dog ingen tvivl om hans sans for uhygge. Derfor er dette mesterværk sikret en plads blandt de bedste 80’erfilm.

Blade Runner (1982)

Med ‘Blade Runner’ cementerede Ridley Scott sig som en mesterlig instruktør. Godt nok er han aldrig kommet helt op på samme niveau siden, men lad nu det ligge.

Dette dystopiske fremtidsunivers med dets regnvåde, og overfyldte gader, suger håbet ud af dig fra første sekund. Det efterlader dig i en gribende noir-inspireret science fiction film.

Harrison Ford i hovedrollen som den ensomme detektiv Decker, i hans jagt på replikanter, danner ramme om historien. Vangelis’ drømmende synthesizer soundtrack får en til at drømme sig væk.

Filmen er af mange blevet kaldet den bedste science fiction film nogensinde, og derfor er den selvfølgelig også med på denne liste.

 

The Untouchables (1987)

Brian De Palma er nok en af de mest europæisk inspirerede instruktører i hollywood i 80’erne, og det ses da også i dette storslåede drama.

Hans evne til stilistisk at fange spænding og følelse i simpelt opsatte scener, er måske noget af det sværeste for en instruktør, men han mestrer det til UG.

Kevin Costner, Sean Connery og Robert De Niro leverer alle fantastiske præstationer i denne genfortælling af historien om en af Chicagos mest notoriske gangstere, Al Capone.

Den blændende cinematografi med rødder i sicilianske film og 30’er-noir er ikke til at stå for, så selvfølgelig skal den med på vores liste.

Scarface (1983)

Al Pacino giver den smæk for skillingen i dette vanvidsprojekt,med Brian De Palma bag roret. Pacino spiller en ung cubaner der kommer til amerika.

Gennem luskede og lyssky handler arbejder han sig op fra bunden, til han en dag finder sig selv siddende på tronen.

Filmen er en moderne fortælling om storhed og fald, og Pacino leverer i ‘Scarface’ en ikonisk rolle, som er lige dele vanvittig og underligt relaterbar.

Og som det ikke var nok, så har filmen også en af de fedeste one-liners i historien.

Med en replik som, ”Say hello to my little friend”, efterfulgt af en maskingevær salve af proportioner, må og skal ‘Scarface’ med på vores liste.

 

Coming To America (1988)

‘Coming To America’ er et fantastisk eksempel på hvor rablende vanvittig komikken var i 80’erne.

Med Eddie Murphy i hovedrollen som en afrikansk prins, der går undercover i New York for at finde sig en værdig kone, er dette intet mindre end komisk mesterværk.

Dette kan da heller ikke undre nogen når man ser at det er John Landis, manden bag Blues Brothers (En anden værdig 80’er film), som sidder bag kameraet i denne film.

Kombinationen af instruktør, skuespiller og vanvittig historie putter altså ‘Coming To America’ sikker på listen.

Indiana Jones And The Raiders Of The Lost Ark (1981)

Hvad ville der ske hvis man tog George Lucas’ fantastiske historier og kombinerede dem med Steven Spielbergs blændende instruktørtalent.

Jo det skal jeg sige dig; så ville du få Indiana Jones. Dette mesterlige action eventyr om en arkæolog, er den første af tre film, men en film som glimrende indfanger det legende og eventyrlige i Steven Spielbergs fortællemåde.

Udover det, er der tale om endnu en film med den levende legende, Harrison Ford i hovedrollen.

Foruden sin fantastiske og eventyrlige historie, der både indblander nazister og det gamle egypten, har filmen også en af de bedste (eller sjoveste?) praktiske effekter til dato, som lander denne film en sikker plads på vores top 10.

 

Hvad synes du om vores liste? Har vi glemt eller overset nogle af dine favoritter? Hvis vi har, så smid en kommentar, med dit bud, og lad os høre hvad du tænker!

 

Er du nysgerrig på de bedste film fra 70’erne, 90’erne, og 00’erne? så bare klik på det årstal du er interesseret i!

følg med og like os:
error

Skriv et svar