Anmeldelse | Just Mercy – Et forargende retsalsdrama

‘Just Mercy’; Et amerikansk drama som sætter dødsstraffen under en lup. Båret af blændende skuespil og en oprigtig harme over uhyrlighederne i retssystemet. Er du til retssalsdrama er dette lige noget for dig!

Det er i grunden utroligt at amerikanske filmskabere kan blive ved med at grave disse forfærdelige historier frem, om et retssystem der tilsyneladende er hullet som en si. I år har særligt ‘Dark Waters’ med Mark Rufallo i hovedrollen gjort opmærksom på sig selv. Det samme kan siges om den forfærdelige men sande historie som møder os i ‘Just Mercy’.

Drama om en skræmmende virkelighed

Historien følger den unge Harvard-uddannede advokat Bryan Stevenson. Han er ikke din typiske rockstjerne-advokat som man så ofte ser på film. Han er bare en knivskarp fyr, med en uhyggeligt fintunet retfærdighedssans. Filmen følger hans kamp for at hjælpe den dødsdomte Walter McMillian, som efter alt at dømme faktisk er en uskyldig mand.

Læs også anmeldelsen af den Oscar nominerede ‘Jojo Rabbit’!

Historien om en sort advokat der repræsenterer de undertrykte sorte i syden, og mod alle ods vinder over systemet er – skræmmende nok – ikke en unik historie. På dette tidspunkt synes historien nærmest klichéfyldt, trods sin absurditet.

Men trods en noget fortærsket genre, skiller filmen sig stadig ud. Der bliver ikke svælget i de typiske virkemidler som de højtråbende forsvarstaler eller pludselige afsløringer som efterlader alle med åben mund. Istedet er fokus konsekvent på det menneskelige samspil, og det drama som udspiller sig der, og gudskelov for det. Det klæder i den grad filmen at have øje på emnet frem for følelsen. Der er jo vitterligt tale om liv eller død.

Flotte præstationer

I hovedrollen som advokat Bryan Stevenson ses ingen ringere end Michael B. Jordan. En ung stjerne som har gjort sig særligt bemærket med film som ‘Creed’ og ‘Black Panther’. Hr Jordan leverer, som vanligt, en indfølt og flot præstation. Dog er han ikke alene om dette. I rollen som dødsdømte Walter McMillian ses en fremragende Jamie Foxx.

Hvor Foxx i ‘Django: Unchained’ tog den mere filmisk bombastiske og hævngerrige vej til retfærdighed, er hans præstation i ‘Just Mercy’ en hel anden. Her er hanen indelukket og stilfærdigt lidende karakter. En hvis skæbne aldrig kan retfærdiggøres til fulde, og som må tage til takke med en passioneret ung advokat, da ingen anden tilsyneladende vil forsvare ham.

Filmen er ikke uden sine problemer. Med en spilletid på over to timer, er der i den grad tærsket langhalm på filmens historie. Noget som kommer til at betyde at filmens tredje akt simpelthen taber pusten, og kun lige akkurat vakler over målstregen. Taget i betragtning hvor vigtig og velspillet en historie det er, er det enormt ærgerligt.

I humør til noget mere fiktiv kriminalhistorie? Her er 10 film du kan se idag!

Er du til retsalsdramaer er ‘Just Mercy’ lige noget for dig. Med en spændende historie om en noget tvivlsom dødsdom er der virkelig kørt i stilling til en fed filmoplevelse. Filmen er desuden enormt velspillet, og formår at undgå de mere gængse klichéer i sin genre. Desværre er filmen dog unødvendigt lang, hvilket får luften til at gå ud af ballonen et godt stykke tid før den rammer målstregen.

‘Just Mercy’ får 4 stjerner af Teknorama.dk

følg med og like os:

Skriv et svar