‘Papillon’ – fængende fængselsdrama

‘Papillon’ er baseret på den utrolige men sande fortælling om Henri ‘Papillon’ Charrière, en snedig pengeskabsrøver, som blev fejlagtigt dømt for mord. Dommen lød på livstid i fængsel.

Straffen skulle afsones i den franske fangekoloni ved Fransk Guyana. På sin rejse møder han den lynende intelligente svindler, Louis Dega. De to fortabte sjæle danner et ubrydeligt bånd.

Filmen skildrer ufiltreret og ærligt livet som straffefange, og hvordan håb og venskab kan blive en afgørende faktor for at holde sig i live.

Hvad er ‘Papillon’ for en film?

‘Papillon’ er instrueret af danske Michael Noer. Han har især har gjort sig bemærket med sit fængselsdrama ‘R’, fra 2010, samt den glimrende film ‘Nordvest’. Filmen er en genindspilning af den originale film fra 1973, instrueret af Steve Mcqueen. Jeg må ærligt erkende at jeg har originalen til gode, og derfor ikke forholder mig til den udgaves kvalitet i forhold til Noers film.

Det er altid med en vis nervøsitet at man sætter sig i biografsædet, når en dansker har været en tur igennem det store Hollywood-maskineri. Situationen var da heller ikke anderledes denne gang.

Jeg mindes eksempelvis Nicolaj Arcels noget fesne ‘Dark Tower’ fra sidste år. Man kunne også nævne Ronald Møllers noget uinspirerede præstation i filmen ‘Skyscraper’, fra i år. Med andre ord, går det ikke altid lige godt, når danskerne rejser til Hollywood.

Jeg kan dog med glæde berette at både Michael Noer Roland Møller klarer skærene i denne film. Foruden Roland Møller i en fed birolle, møder vi også Charlie Hunnam (Sons Of Anarchy, King Arthur) i hovedrollen som Henri ‘Papillon’. Ved hans side står Rami Malek (Mr. Robot) i rollen som Louis Dega.

Hvordan er filmen så?

De tre mænd giver den alt hvad den kan trække, og de to af dem kommer da også godt fra det. Rami Malek leverer en overbevisende og interessant præstation som den intelligente men fysisk skrøbelige svindler, Louis Dega. Roland Møller i rollen som straffefangen Celier, er heller ikke til at overse.

Problemet er desværre hovedrolleindehaveren Charlie Hunnam. Endnu engang leverer den kære Hunnam en forglemmelig og helt igennem middelmådig præstation.

Havde han været en birolle kunne det måske gå an, men som hovedrolle er det simpelthen ikke godt nok. Jeg forundres ærligt talt over at manden til stadighed lander hovedroller i store Hollywood produktioner. Men lad nu det ligge.

“Læs også vores anmeldelse af den nye  Mission Impossible: Fallout “

Alt i alt er ‘Papillon’ en glimrende håndteret, og til tider endda meget grusom og voldelig fortælling. den berører en tid i historien som de færreste kender til. Filmen er flot og velfungerende fortalt, om end den er en anelse for lang.

Solide danske præstationer på det store lærred er altid en fornøjelse, og dem har vi heldigvis også her. Filmens store minus er dog den noget ensidige og uinteressante præstation fra Hovedrollen. Han kommer ikke i nærheden af samme kvalitetsniveau som hans kollegaer.

 

4 ud af 6 stjerner

følg med og like os:

Skriv et svar