Teknorama

– Af fans, til fans

Hjemmebiograf – Sådan vælger du den rigtige projektor

Hvis du er ligeså glad for at se film og serier, som vi er, har du måske allerede overvejet at købe en projektor til at se din underholdning på. Men hvad er det lige man skal kigge efter når man vælger projektor?

Vi har lavet en simpel guide som klæder dig ordentligt på til at tage dit første skridt mod din egen hjemmebiograf.

Ikke interesseret i alle detaljerne? Så scroll til bunden af artiklen for at se hvilke 3 projektorer vi anbefaler at købe!

Er du en rigtig filmnørd er en projektor nærmest et must. Selvfølgelig er det fedt at se film i 50 eller 60 tommer på et tv, men forestil dig et knivskarpt billede i måske 90 eller 100 tommer. Så bliver det pludselig meget sjovere.

Blu ray film, sportsbegivenheder, konsolgaming. Mulighederne er mange med så stor en skærm. Men den umiddelbare nysgerrighed kan hurtigt blive slukket.

Hvis man ikke ved hvad man skal kigge efter, kan det nemlig være ret uoverskueligt at finde ud af hvad man overhovedet skal smide sine penge efter.

Derfor har vi lavet denne lille oversigt, som kan hjælpe dig igang med at bygge dit eget entertainment center derhjemme.

Inden vi dykker ned i detaljerne er der dog lige to meget vigtige punkter vi bliver nødt til at runde. De er som følger:

 

Alfa og Omega for din projektor

Inden vi graver os ned i detaljerne når det kommer til projektore til hjemmet, er der en ting du bliver nødt til at finde ud af.

Kan du mørklægge det rum som du påtænker at installere en projektor i?

Hvis svaret er ja, kan du trygt læse videre. Er svaret nej, skal du ikke opgive helt endnu. Det vigtigste for din projektor er et mørkt rum. Dette giver den bedste billedkvalitet.

Er din rum ikke mørkt, eller ikke mørkt nok, kan det oftest løses med mørklægningsgardiner, eller ved simpelthen at male eventuelle vinduer til.

-Hvis du altså tænker at dedikere et lokale i dit hjem til permanent at være hjemmebiograf.

Er du i tvivl om hvilke mørklægnings gardiner du skal købe, kan vi varmt anbefale disse gardiner, som fås i flere farver –Køb dem her.

Alfa og Omega for din oplevelse

Når du har fået mørklagt dit lokale, fået projektoren op og køre og er klar til at se film, er der lige en sidste detalje som kan højne oplevelsen helt enormt, men som ofte bliver glemt. -Et lærred.

Nok er det fedt at smide penge efter et bæst af en projektor, men hvis lærredet ikke er på plads, kan det næsten være lige meget!

Et lærred er det som skal reflektere lyset fra projektoren, og få det hele til at se knivskarpt ud, så hvorfor spare på det?

Det er lidt ligesom at købe et lækkert stereo anlæg, og så spare på højtalerne. Lyden bliver bare ikke lige så god. Det samme gør sig gældende for billedet fra en projektor.

Køb dit lærred lige her!

Med disse to ting i baghovedet, er det vidst på tide at dykke ned i hvad det egentlig er man skal se efter når man køber projektor!

Mangler du en ny Blu ray afspiller til din hjemmebiograf? Her er vores 5 favoritter, som du kan købe idag!

1. Projektor til hjemmebiograf

Når du skal vælge en projektor til din hjemmebiograf, er det vigtigt at du har fokus på 2 egenskaber. -lysstyrke og kontrast.

Kombinerer du en moderat lysstyrke med en høj kontrast er resultatet en rigtig lækker billedkvalitet. Hold derfor øje med lumen på de projektorer du kigger på.

En lysstyrke som ligger mellem 1800-2500 lumen gør projektoren velegnet til underholdning!

 

En lille guide til valg af lysstyrke:

Måleenheden for lysstyrke i projektorer kaldes ANSI lumen. En hjemmebiograf skal gerne være på et sted mellem 1000-2500 lumen.

Der er to primære faktorer når du skal kigge på lumen. Skærmens størrelse og omgivende belysning. Jo lysere rummet er, jo flere lumen skal du bruge.

I lysere lokaler anbefaler vi en projektor med 1600 lumen eller mere. Det samme gør sig gældende for skørmstørrelsen. Jo større desto mere lys har du brug for.

oversigt over lysstyrkerne.

1000 ANSI: Oftest er det disse projektorer som også er de billigste, simpelthen på grund af lysstyrken. Det er dog ikke ensbetydende med et dårligt billede.

1000-2000 ANSI: Lysstyrken fungerer ofte godt til medium og større lokaler, så længe man prøver at mindske omgivende lys fra vinduer og lignende.

2000-3000 ANSI: Lysstyrken er nu så god at der godt kan være omgivende lys. Disse projektorer er gode i store rum eller forelæsningssale. Billedet kan tåle en betydelig opskalering uden mærkbar forværring af kvalitet.

3000 ANSI eller højere: Disse projektorer giver de bedste billeder og bruges ofte i større sammenhænge. Eksempelvis til koncerter, natklubber og lignende.

Med det på plads vil vi nu gå videre til teknologien i din kommende projektor.

2. Hvilken teknologi skal jeg gå efter?

Kigger vi på panelteknologien i projektoren, er der også her flere valgmuligheder. Der er både LCD, DLP og LCoS/SXRD. Men hvad er forskellene, og hvad er ulemperne?

Vi har valgt at springe let og elegant over projektorer med LCD-paneler, da vi føler at det er en teknologi som egner sig mere til visning af stillestående motiver.

Der er simpelthen ikke nok bund i de sorte nuancer, og pærens levetid er kraftigt forkortet på grund af et højt lysbehov.

Derfor vil vi kigge nærmere på DLP og LCoS/SXRD-panelteknologi.

En lille guide til DLP:

DLP – eller Digital Light Processing, er som skabt til at vise film. Panelteknologien belyser en lille reflekterende chip, som indeholder tusindvis af mikrospejle.

Disse mikrospejle repræsenterer hver én pixel. Mikrospejlene vinkles forskelligt for at variere lysmængden. Men hvor kommer farverne på billedet så fra?

Farverne kommer fra et roterende farvehjul, med tre farvefelter. Når lyset passerer igennem farvehjulet, farves det, og giver farverne på skærmen.

Denne lille model fra Elgiganten.dk, viser glimrende hvordan det fungerer:

Fordele og ulemper ved DLP

Fordelene ved DLP er: Den høje kontrast og solide sorte farve, som er med til at skabe god dybde i billedet.

Med DLP får du en lang levetid på din pære, og udeladelse af de konvergenskriterier, som gør, at den samme pixel bestemmer alle farver.

Projektorer med DLP er ofte filterfri. Det vil sige at du  slipper for at tænke på at skulle udskifte og rengøre filteret.

Sidst men ikke mindst så er det oftest små projektorer, som let kan flyttes rundt på, eller tages med.

 

Ulemperne ved DLP: Det kan give anledning til en såkaldt regnbueeffekt, som er små skygger af rødt, blåt eller grønt kan ses hvis man flytter hovedet meget i forhold til billedet.

Dette kan indtræffe, når for eksempel et hvidt objekt er i bevægelse på en mørk baggrund.

De fleste moderne DLP-projektorer har overvundet dette problem med bedre chips og højere rotation på farvehjulet.

 

Hvad er så LCoS/SXRD?

For at gøre en lang historie kort, så er det en avanceret form for projektorteknologi, som bruges i nogle high-end-projektorer, f.eks. fra Sony.

I disse projektorer dannes billedet via et reflektivt panel ligesom ved DLP. Forskellen er dog at farverne reproduceres samtidigt uden brug af farvehjul.

Dette eliminerer regnbueeffekten og giver mulighed for at opnå en fremragende billedkvalitet. Men man skal så også punge ud med lidt mere for det.

Se her hvordan du, med et mobil abonnement hos Telmore, kan spare over 5000kr om året på dine streamingtjenester!

3. Billedopløsning og tilslutningsmuligheder

Når det kommer til billedkvaliteten i hjemmebiografen er der nærmest kun to ting som er værd at gå efter. Full HD, eller 4K UHD opløsning.

Full HD (1080p), er den mest gængse opløsning, og giver dig et flot og skarpt billede til både film, spil, sport og normalt tv.

4K UHD (2160p), er den nye dreng i klassen, som alle gerne vil være venner med. Er du til virkelig høj billedkvalitet og gnidningsfrie bevægelser er 4K ikke til at komme uden om!

Tilslutningsmuligheder er der masser af. Eller det vil sige at for blot nogle få år siden var der mange forskellige typer tilslutning. Både VGA, Komponent og DVI var meget normale.

Nu til dags bruger de fleste dog bare HDMI, som er i stand til at overføre både billede og lyd i høj opløsning.

Komponent kan alternativt bruges, men udsender dog kun billede. Derfor bruger mange bare HDMI istedet.

 

4. Teknorama.dk anbefaler

Med alle disse ting i baghovedet, håber vi selvfølgelig at du er blevet klogere på hvilken type projektor du vil købe.

Er du stadig i tvivl om hvilken model du vil have har vi her 3 muligheder, som vi alle synes er værd at kigge nærmere på:

Vi håber at du blev meget klogere på hvilken projektor det er du vil købe! Har du spørgsmål, eller synes du vi mangler noget? Smid en kommentar herunder, og lad os høre dine tanker!

følg med og like os:
error

Skriv et svar