De 10 film fra 70’erne som du bare skal se.

Sidder du sommetider og ser en film, og tænker at du ville ønske du kendte til flere fra samme periode, eller i samme stil? Det gør vi i hvert fald.

Derfor har vi samlet en liste af 10 film fra 70’erne og helt frem til i dag. Herunder kan du se dem fra 1970’erne og måske blive inspireret til din næste filmaften med vennerne, eller date med kæresten.

Halloween (1978)

I John Carpenters ‘Halloween’ møder vi den unge Michael Myers, som på allehelgens aften dolker sin søster ihjel med en køkkenkniv.

Denne legendariske Horrorfilm har for længst placeret sig helt i toppen, når det kommer til indflydelsesrige gyserfilm. Desuden er den et glimrende eksempel på at store Hollywood budgetter ikke er lig med en succes.

Denne selvstændige filmproduktion kostede 325.000 dollars at lave, men indtjente i omegnen af 70 millioner dollars.

Stor succes, både økonomisk såvel som kunstnerisk, giver ‘Halloween’ en plads på denne liste.

 

Rocky (1976)

John G. Avildsen har med ‘Rocky’ lavet en af vor tids bedste underdog-fortællinger. Og desuden er filmen med til at cementere Sylvester Stallone, som ikke bare en talentfuld og fysisk skuespiller, men også en eminent manuskriptforfatter.

Og det gik da heller ikke nogens næse forbi, at ‘Rocky’ var en film med gods i, da den til Oscar uddelingen i 1977 blev nomineret til intet mindre end 13 Oscars.

Den endte med at vinde 3 af priserne. Bedste film, Bedste manuskript, og Bedste klipning. Den tidløse fortælling om en mand mod verden, kombineret med benhårdt skuespil fra Sylvester Stallone, lander denne klassiske boksefilm, sikkert på vores liste.

 

Taxi Driver (1976)

‘Taxi Driver’ så en ung men knivskarp Robert De Niro i hovedrollen som Travis Bickle. Travis har simpelthen fået nok af byens elendighed, og påtager sig den vigtige, men fuldstændigt vanvittige opgave at rydde op i byens gader.

Foruden den forrygende De Niro, møder vi også en purung Jodie Foster, som prostitueret, som leverer en blændende præstation.

Denne Martin Scorsese film, med den uddødelige replik, ”You talkin’ to me? You talkin’ to me, huh?”, sikrer ‘Taxi Driver’ en plads.

 

The Exorcist (1973)

William Peter Blatty’s roman er her filmatiseret af William Friedkin, og introducerer os til fortællingen om den unge Reagan som angiveligt er besat af en dæmon.

Filmen er spækket med mindeværdige og gyselige sekvenser, og lander som en af mastodonterne blandt gyser og horrorfilm. Som så mange exorcismefilm siden hen, tager også ‘The Exorcist’ afsæt i en sand fortælling.

‘The Exorcist’ er baseret på Roland-Doe sagen, hvor en lille dreng tilsyneladende skulle have været besat af en dæmon.

Uanset om du tror på højere magter, eller ej, er ‘The exorcist’ en film man ikke kan komme udenom, som en af de vigtigste. Af den simple årsag får den en plads på listen her.

The Godfather (1972)

Ingen filmnørd med respekt for sig selv, kan kalde sig filmfan, uden at have set ‘The Godfather’ først.

Da Francis Ford Copolla i 1972 udkom med ‘The Godfather’, bød han os velkommen i en fantastisk, men mørk og lyssky, verden.

Kongen i denne verden er den både store og intimiderende Marlon Brando, i rollen som Don Corleone, som blev udødeliggjort med replikken, ”I’m gonna make him an offer he can’t refuse”.

Foruden Brando møder vi også en ung Al Pacino, som gangstersønnen Michael.  Han spiller en central rolle igennem både denne, men også de efterfølgende film i serien. Dette Mafiafilm-opus nummer et, må og skal med på listen over de bedste film fra 70’erne.

 

Star Wars: A New Hope (1977)

Du troede nok vi havde glemt den. Men bare rolig, her er den selvfølgelig. Den første af filmene, som for altid, forandrede og revolutionerede filmverdenen.

Nemlig ‘Star Wars: A New Hope’. Før Disney overtog Star Wars universet og begyndte at malke det for alt hvad der var at komme efter, sad der en ung og kreativ sjæl ved navn George Lucas, med en drøm og en vision.

Drømmen var at levendegøre hans store heltefortælling, baseret på de gamle græske heltesagn, men gøre det på en ny og drømmende måde, som trak på alle de referencer han selv var vokset op med.

Ud af det, kom Star Wars, og hvis du ikke har set Star Wars, så bedes du ligge alt fra dig LIGE NU, og sætte den på med det samme!

Jaws (1975)

‘Jaws’ er en underfundig fortælling om hvordan uheld efter uheld, kan vendes og blive til noget positivt. I 1975 instruerede en ung og sulten Steven Spielberg denne uhyggelig haj-film, med den farlige menneskeædende haj som omdrejningspunkt.

Der var dog det lille problem, at den haj-robot de havde bygget, nærmest aldrig virkede når de skulle bruge den.

Innovativ og skarp som han var, øjnede Spielberg chancen for at lave en suspensefuld og nerverpirrende thriller, hvor man nærmest aldrig ser den forbistrede haj.

En beslutning som skulle vise sig at være banebrydende og gøre hele filmen meget mere interessant. Det er nemlig ikke det vi ser, men det vi selv kan forestille os, som er det rigtigt uhyggelige. Det uhyggelige monster fra dybet kendt som ‘Jaws’, får derfor en plads på listen.

 

Alien (1979)

Da Ridley Scott skulle sælge idéen om ‘Alien’ til producenterne, skulle han eftersigende have sagt noget i stil med: ”It’s like ‘Jaws’, but in space!”.

Om det er sandt eller ej, vides ikke med sikkerhed. Ikke desto mindre er det en meget rammende beskrivelse. ‘Alien’ inviterer os ombord på rumfartøjet Nostromo, som igennem filmen får en mystisk, men yderst aggressiv, ottende passager.

Sigourney Weaver spiller den ikoniske Ellen Ripley, som med lige dele held og list, forsøger at komme helskindet hjem til jorden igen, uden at blive ædt af det mystiske væsen.

Denne nervepirrende gyser, var med til at cementere Sci-Fi genren som en seværdig og interessant filmgenre, og derfor har vi den også med her.

Life Of Brian (1979)

Da Terry Jones satte sig i stolen og begyndte at instruere komiker-truppen Monty Python, i ‘Life Of Brian’ havde ingen nok regnet med at vi stadig ville snakke om den, her knap 40 år senere.

Men ikke desto mindre gør vi det. Denne gakkede og sortkomiske perle af en film, leder os ind i en skør fortælling som humoristisk berører mange alvorlige emner, som blandt andet død og religion.

Den gør det dog på en måde som er smagfuld, men hele tiden på nippet til at være for meget, og denne præcise dans på knivsæggen lander den citatværdige ‘Life Of Brian’ her på listen.

 

Grease (1978)

‘Grease’ er en musical. Simpelthen. Men hvis der er noget Hollywood kan finde ud af, så er det så sandelig musicals, og ‘Grease’ er ingen undtagelse.

Randal Kleiser instruerer her en ung og talentfuld John Travolta, som danser for livet løs i sin stramme læderjakke imens han smører pomade i håret så anderumpen sidder som den skal. Musicals er ikke noget nyt fænomen, og der er mange klassikere, som for eksempel ‘West Side Story’ eller ‘The Sound Of Music’.

Ingen rammer dog helt den fantastiske og candyfloss-lette fornemmelse som ‘Grease’ gør. Af De grunde danser ‘Grease’ sig ind og nupper den sidste plads på vores liste af film.

 

Hvad synes du om vores liste? Har vi glemt eller overset nogle af dine favoritter? Hvis vi har, så smid en kommentar, med dit bud, og lad os høre hvad du tænker!

 

Er du nysgerrig på de bedste film fra 80’erne, 90’erne, og 00’erne? så bare klik på det årstal du er interesseret i!

følg med og like os:
error

One thought on “De 10 film fra 70’erne som du bare skal se.

Skriv et svar