Safdie brødrene for begyndere – Hvordan er deres film?

De to Safdie brødre sammen med Adam Sandler; hovedpersonen i deres nye film ‘Uncut Gems’. | Billede fra latimes.com

Efter et år med både seer og kritikerros på alverdens filmfestivaller, er det på tide at den brede befolkning får muligheden for at se Safdie brødrenes nyeste film ‘Uncut Gems’. Dette bliver, for os danskere, en realitet d. 31 januar hvor brødrenes nyeste film med Adam Sandler i hovedrollen, får premiere på Netflix.

CV og fremtid

Med intet mindre end 4 fiktionsfilm, 2 dokumentarer og et hav af kortfilm på CV’et er Safdie brødrene langt om længe ved at etablere sig som en af de mest spændende filmnavne i nyere tid. Dette understreges i den grad med valget af deres næste filmprojekt. Et remake af buddy-cop filmen ’48 hrs.’ fra 1982. Et valg som både spiller på deres styrker, men som også markerer et mere bredt og kommercielt fremskridt.

Safdie brødrenes stil minder meget om 70’ernes film. Her er 10 film fra 70’erne som skal ses!

Før man overhovedet kan snakke om ‘Uncut Gems’ eller deres kommende remake af ’48 hrs’ bliver man dog nødt til at blive bekendt med deres unikke udtryk. For hvem er Safdie brødrene egentlig som filmskabere, og hvad er det der gør deres film så seværdige?

Stiltræk og tendenser

Safdie brødrenes mest genkendelige træk er deres unikke visuelle stil. En stil som kommer til udtryk igennem den enorme brug af close-up skud. Disse close-up’s er med til at øge intensiteten i billedet, uanset om der er tale om actionsekvenser eller stilfærdig dialog.

Det nære billede kombineres ofte med en hurtig klippefrekvens, som i øvrigt sjældent har fokus på på de af karaktererne som taler i den pågældende scene. Det er med til at højne tempoet og gøre oplevelsen langt mere realistisk for beskueren. En realisme som herefter udfordres kraftigt af brødrenes brug af lyssætning og pulserende elektronisk musik.

Et sted hvor denne æstetik er særligt fremherskende er i deres fremragende film ‘Good Time’ fra 2017, med Robert Pattinson i hovedrollen. Filmen gør flittigt brug af close-up skud, hurtig klippestil, en glødende lyssætning og dronende elektroniske musik.

‘Uncut Gems’ der udkom i december i USA får dansk premiere på Netflix d. 31 januar.

Karakter og historie gennem billeder

Gennem deres film er der altid et enormt fokus på de mennesker som lever på kanten af samfundet. Det være alt fra dårlige forældre eller stofmisbrugere til småkriminelle. Historierne kredser derfor som regel om disse karakterers ofte komplet kaotiske og ustrukturerede liv.

Et glimrende eksempel på dette kunne være deres film ‘Heaven Knows What’, som følger en stofmisbrugers flakkende vandren gennem livets slum, og alle de ting som tilfældigt udfolder sig som følge at stofferne.

Absurditet i billeder

Udover den hektiske billed -og klippestil, og historien om mennesker på kanten, er brødrene og svært begejstret for absurde og stilistiske billeder. Eksempelvis ‘i Good Time’, hvor et røveri bliver begået af to mænd i refleksveste og underligt naturtro ansigt-masker. Eller måske scenen i ‘Heaven Knows What’, hvor en mand frivilligt giver en narkoman penge, med ønsket om at hun skal købe stoffer og blive høj.

Hvis traileren til ‘Uncut Gems’ er en pålidelig kilde, kan scenen med den diamantbelagt guld-Furbie snildt være denne films absurde billede.

På sin vis er disse absurde og stilistiske scenarier et flot virkemiddel, som er med til at understrege den rå virkelighed i filmene, ved netop at skille sig så voldsomt ud.

Måske dette har klargjort for dig, præcis hvad det er du har med at gøre når du sætter en Safdie-film på. En rå realistisk film om mennesker der lever på randen af samfundet. Fortalt gennem brugen af close-up’s, hektisk klipning, eksperimenterende lys og gennemtrængende musik. Og mon ikke ‘Uncut Gems’ viser sig at byde på noget lignende!

følg med og like os:

One thought on “Safdie brødrene for begyndere – Hvordan er deres film?

Skriv et svar